Bewustzijnsontwikkeling, de persoonlijkheid in een ander perspectief

April 12, 2021

In mijn geval werd die ontwikkeling niet geheel vrijwillig in gang gezet door een jeugd met intense ervaringen die zich pas later uitte in heftige onplezierige emoties. De vele verschillende aanpakken die ik zelf heb geprobeerd om daarmee om te gaan hebben me een breed perspectief op persoonlijke ontwikkeling gegeven en een gereedschapskist met kennis en werkvormen die ik pragmatisch en situatiespecifiek toepas. In de kern hebben deze aanpakken een ding gemeen, namelijk dat ze erop gericht zijn om de aandacht te verplaatsen van de persoonlijkheid en de uiterlijke waarnemingen naar aandacht voor het innerlijke zelf. In dit proces word je je bewust van de lagen die je persoonlijkheid ooit met een goede reden heeft gebouwd maar die je nu in de weg zitten.

In mijn ervaring is dit een geleidelijke ontwikkeling waarbij de spanning soms wel oploopt. Dat komt doordat je de onplezierige gevoelens en ervaringen die je soms al lang met je meedraagt alsnog echt doorleeft. Dan pas ervaar je dat de onplezierige gevoelens in zichzelf geen kracht hebben en dat je zelf kan kiezen om er niet aan vast te houden. Dit is een bewuste keuze maar het loslaten doe je, de persoonlijkheid, niet zelf. Net als het ontwaken uit je slaap is het een natuurlijk proces waarbij je als het ware ontwaakt uit je persoonlijkheidsdroom in een nieuwe realiteit.

Mijn benadering is een samenwerking die erop gericht is om je te laten ontdekken hoe jij je bewust kan worden van de lessen die je meedraagt en dat je gaat ervaren hoe je die zelf leert. Anders gezegd, dat je de normale toestand in jezelf vindt, ‘onder’ de ervaringen die je leven tot nu toe hebben achtergelaten in de vorm van overtuigingen, denkbeelden, gedragspatronen, emoties en lichamelijke ervaringen.

Als je het vermoeden hebt dat ik je kan begeleiden in je ontwikkelingen neem dan contact op voor een vrijblijvend gesprek zodat we kunnen ervaren of we iets voor elkaar kunnen betekenen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Designed by;